Το τρίτο Διεθνές Φεστιβάλ Σαμιώτικου Κρασιού (σπάνιο βίντεο του 1971)

Τον Αύγουστο του 1971 πραγματοποιήθηκε στην Σάμο το τρίτο φεστιβάλ Σαμιώτικου κρασιού

Από το 1969 και μετά και για αρκετά χρόνια, στα πλαίσια της προώθησης του τουρισμού και τους κρασιού της Σάμου, κάθε Αύγουστο το νησί μας βρίσκονταν στην επικαιρότητα με την πραγματοποίηση διαδοχικών Φεστιβάλ και τη συμμετοχή συγκροτημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χορευτικά σχήματα από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και από άλλες χώρες, συμμετείχαν σε γιορτές κρασιού που διαρκούσαν και δύο εβδομάδες!

Ο χώρος της πλατείας του Βαθυού, ήταν ασφυκτικά γεμάτος από χιλιάδες κόσμο που έπιναν, διασκέδαζαν και συμμετείχαν στις γιορτές μέχρι πολύ αργά τη νύχτα.

Η περιοχή από την Εθνική τράπεζα μέχρι και την παλιά αγορά παραλιακά, αλλά και τα ενδιάμεσα δρομάκια που οδηγούσαν στην πλατεία ήταν περιφραγμένη για ελεγχόμενη πρόσβαση και το μέγα πλήθος συνέρεε στο χώρο των εκδηλώσεων αμέσως μετά τη δύση του ήλιου.

Όλοι οι μεγάλοι Έλληνες καλλιτέχνες, ηθοποιοί και τραγουδιστές παρέλασαν αυτά τα χρόνια των Φεστιβάλ από τη Σάμο δίνοντας αίγλη και φήμη στο νησί και το περίφημο κρασί του. Διαγωνισμοί τραγουδιού, χοροί, θεατρικές πράξεις, μουσικές βραδιές, αυτοσχέδιες συζητήσεις των καλλιτεχνών (Σταυρίδης, Καλουτά) με το κοινό έδιναν μια ξεχωριστή νότα στη Σάμο μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Η ψυχή των εκδηλώσεων σε θέματα παρουσίασης ήταν ο συμβολαιογράφος Αντώνης Γιοκαρίνης και την όλη ευθύνη της διοργάνωσης είχε πάντα η Ένωση Οινοποιητικών συνεταιρισμών Σάμου.


Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία, φωτογραφίες ή βίντεο για εκείνες τις εκδηλώσεις. Από τη θέση αυτή καλούμε όλους τους παλιούς Σαμιώτες που έχουν να μοιραστούν κάποια στοιχεία από εκείνη την εποχή, να το κάνουν και να μαζευτούν -ίσως και με τη συμμετοχή του ΕΟΣΣ- σε ηλεκτρονική μορφή, για να γνωρίσουν και οι νεώτεροι για εκείνες τις διεθνείς εκδηλώσεις, αλλά και να διδαχτούν οι σημερινοί άρχοντες του νησιού για ανασύσταση του θεσμού.

Το παρακάτω βίντεο μας δίνει κάποια στοιχεία από το Φεστιβάλ του 1971. Είναι ένα τμήμα της τότε εκπομπής «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» που αποτελούσε και την προπαγάνδα της χούντας των συνταγματαρχών. Εννιά στα δέκα βίντεο εξυμνούσαν τα «κατορθώματα» της …εθνοσωτήριας κυβέρνησης (!!!)
Αυτό που σας παρουσιάζω, με το απαραίτητο μοντάζ, ξέφυγε από τον υπερβάλλοντα ζήλο του καλλιτέχνη της προπαγάνδας αλλά ακούγεται η χαρακτηριστική φωνή που συνόδευε όλα τα παρόμοια βίντεο κατά τη διάρκεια της επταετίας .

ΤΡΙΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1971

The post Το τρίτο Διεθνές Φεστιβάλ Σαμιώτικου Κρασιού (σπάνιο βίντεο του 1971) appeared first on iSamos.gr.

Το πρωτότυπο άρθρο https://www.isamos.gr/trito-diethnes-festival-samiotikou-krasiou-spanio-vinteo-tou-1971/ ανήκει στο Σαμιακά – iSamos.gr .

Στείλτε το σε φίλους σας: