Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Όλες οι εξελίξεις για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές και το επίδομα θέρμανσης
Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή αναφέρθηκε στις εξελίξεις των Επιστρεπτέων Προκαταβολών που χορηγήθηκαν στους επιχειρηματίες λόγω της πανδημίας, ενώ έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τα τέλη κυκλοφορίας που έχουν ήδη αναρτηθεί στην πλατφόρμα Mycar της ΑΑΔΕ.
Όσα προβλέπονται για την επιστροφή της… Επιστρεπτέας Προκαταβολής
Σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη για όλες τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές που δόθηκαν κατά την περίοδο του περσινού lockdown ως στήριξη προς τους επιχειρηματίες ισχύουν τα ίδια. Δηλαδή θα επιστραφεί μέρος των χρημάτων ανάλογα με τη πτώση τζίρου των επιχειρήσεων και με την προϋπόθεση να έχει τηρηθεί η «ρήτρα» περί απασχόλησης του προσωπικού .
Αρχικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 28/1/2021 σε ανακοίνωσή της κατά την 5η τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου, έδινε το δικαίωμα στη χώρα μας να λάβει απόφαση ώστε να μην επιστρέψουν οι επιχειρήσεις την επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά το μέτρο να θεωρηθεί ως επιχορήγηση. «Προσωπικά, περίμενα κάτι τέτοιο να συμβεί. Βέβαια, η επιστροφή μπορεί να γίνει σε 60 δόσεις, γι” αυτό προτείνω να μη βιαστούν οι επιχειρηματίες να την επιστρέψουν. Οι εκλογές, αργά ή γρήγορα, έρχονται, οπότε δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει το δικαίωμα έως 31/12/2022 να λάβει απόφαση η Κυβέρνηση, να μην επιστραφεί. Μάλιστα δεν είναι μόνο η ανακοίνωση της Επιτροπής στις 28/1/2021 αλλά δύο ημέρες αργότερα εκδόθηκε και σχετικό δελτίο τύπου από το Υπουργείο Οικονομικών που το ανέφερε», τόνισε ο κ. Βουραζέρης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε διάστημα 1,5 έτους δόθηκαν συνολικά 8.267.000.000 ευρώ και αναμένεται να επιστραφούν περίπου 3 δις ευρώ. Το 28% περίπου των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 25% του ποσού που έλαβε, το 39% το 1/3, ενώ το 33% θα επιστρέψει το 50%.
Όλα τα παραπάνω αναφέρονται σε αποφάσεις που έχουν δημοσιευθεί στα ΦΕΚ Β5303 – 5305 – 5306 – 5307 – 5308. Αυτές οι αποφάσεις περιγράφουν πως θα επιστραφούν τα χρήματα, ανάλογα με την πτώση των ακαθαρίστων εσόδων κάθε επιχείρησης.
Για τις επιχειρήσεις που είναι παλιές, δηλαδή εκείνες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Γενάρη 2019 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα (δηλαδή τα έσοδα του 2019 δεν είναι μηδέν) θα επιστρέψουν το 1/4 από όλες τις επιστρεπτέες που έχουν λάβει, εφόσον η μείωση των ακαθαρίστων εσόδων τους το 2020 ξεπερνά το 70% σε σχέση με το 2019 ενώ η επιχείρηση απαραίτητα πρέπει να παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
Οι επιχειρήσεις στις οποίες η μείωση των ακαθαρίστων εσόδων τους το 2020, είναι τουλάχιστον 30% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζουν ζημιές,θα επιστρέψουν το 1/3 της ενίσχυσης.
Όλες οι υπόλοιπες παλιές επιχειρήσεις θα επιστρέψουν το 50% των ποσών που έλαβαν.
Οι νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη μετά την 1η Ιανουαρίου του 2019 ή οι επιχειρήσεις που ήταν παλιές αλλά άνοιξαν υποκατάστημα από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, θα επιστρέψουν το 1/4 της ενίσχυσης, το 25% δηλαδή, εάν η μείωση τζίρου του 2020 σε σχέση με το 2019 ξεπερνά το 30% και φυσικά παρουσιάζουν ζημιές προ φόρων. Όλες οι υπόλοιπες καινούριες επιχειρήσεις και αυτές που δεν άνοιξαν υποκατάστημα θα επιστρέψουν το 1/3.
Η αποπληρωμή θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2022 σε 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις οι οποίες πλέον είναι άτοκες. Εναλλακτικά, αν κάποια επιχείρηση μπορεί να πληρώσει όλο το ποσό που καλείται να επιστρέψει μέχρι τις 31/12/2021, θα έχει έκπτωση 15% από αυτό που όφειλε να επιστρέψει.
Όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε πυρόπληκτες περιοχές δεν θα επιστρέψουν καμία επιστρεπτέα προκαταβολή. Το ίδιο συμβαίνει και για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Εύβοια, στους Δήμους Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας, Αιδηψού.
Υπενθυμίζεται ότι δόθηκε μια μικρή παράταση σε όσους έχουν λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή να ανεβάσουν στην ΑΑΔΕ τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, με κυριότερο το πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας το οποίο θα πρέπει να αναζητήσουν μέσω του gov.gr, να το εκδώσουν και να το ανεβάσουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Αυτό γίνεται αυτεπάγγελτα, όχι όμως για το δικό μας Πρωτοδικείο, αλλά ως τώρα αυτεπάγγελτα το αναζητά το Υπουργείο Οικονομικών από το Πρωτοδικείο Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Χαλκίδος Όσοι επιχειρηματίες υπάγονται σε άλλες περιοχές πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για να εκδώσουν το πιστοποιητικό, μέσω gov.gr
Σημαντικό: Τα ποσά αυτά θα τα δουν όλοι στην ΑΑΔΕ στις οφειλές προς το δημόσιο. Εκεί πολλοί επιχειρηματίες ίσως διαπιστώσουν ότι υπάρχουν διαφορετικά ποσά από αυτά που αναφέρθηκαν και θα πρέπει να ψαχτούν λίγο, γιατί όλα αυτά για τις μειωμένες επιστροφές θα ισχύσουν αν έχουν τηρήσει τη ρήτρα για τη μη μείωση του προσωπικού τους. Διότι η επιστρεπτέα προκαταβολή δίδονταν στις επιχειρήσεις με ρήτρα να μην μειωθεί το προσωπικό. Ανάλογα λοιπόν με ποια επιστρεπτέα προκαταβολή είχε λάβει μία επιχείρηση έπρεπε να διατηρήσει το προσωπικό. Εάν δεν το έχει διατηρήσει οι επιχειρηματίες θα δουν στην πλατφόρμα διαφορετικά ποσά.
Παράδειγμα: Αν κάποιος επιχειρηματίας έχει λάβει την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1, θα έπρεπε μέχρι 31/10/2020 να απασχολούσε κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό προσωπικού που απασχολούσε την 31/3/2020. Αν δεν το έχει κάνει, θα κληθεί να επιστρέψει ολόκληρο το ποσό. Εξαιρούνται οι υπάλληλοι που αποχώρησαν οικειοθελώς, αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν, αυτοί που είχαν σύμβαση ορισμένου χρόνου και έληξε.
Τέλος, ακυρώνεται η έξτρα δυνατότητα που είχε ανακοινωθεί για τις επιχειρήσεις που είχαν απώλεια εσόδων άνω του 30% και οι οποίες θα μπορούσαν να λάβουν ως πιστωτικό το 35% των επιστρεπτέων προκαταβολών 1-3, για αποπληρωμή φόρων και εισφορών.
Αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας
Τα τέλη κυκλοφορίας αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ mycar τη περασμένη Δευτέρα. Οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν χρήση της εφαρμογής με του κωδικούς taxisnet και να εκτυπώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2022. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν διαφορές σε σχέση με το 2021.
Το Υπουργείο βάσει του προϋπολογισμού που κατέθεσε περιμένει αύξηση 1% στα κρατικά έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας. Ελπίζει οι εισπράξεις να ανέλθουν στο 1.227.000.000 ευρώ ενώ το 2021 είχε 1.214.000.000 και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι πέρσι πολλοί έβγαλαν τα οχήματα τους λόγω lockdown σε ακινησία. Πλέον η ακινησία γίνεται ηλεκτρονικά, κρατάμε τις πινακίδες και την άδεια στο όχημα, απλά δηλώνουμε που θα είναι ακινητοποιημένο. Προσοχή, μην κάνει κάποιος το λάθος και κυκλοφορήσει γιατί το πρόστιμο την πρώτη φορά ανέρχεται σε 10.000 ευρώ και αν υπάρξει υποτροπή ανέρχεται σε 30.000 ευρώ με αφαίρεση διπλώματος.
Όπως τόνισε ο κ. Βουραζέρης, τα τέλη κυκλοφορίας θεωρητικά πληρώνονται έως 31/12 αλλά δεν υπάρχει χρονιά που να μην έχει δοθεί ολιγοήμερη παράταση μέσα στον Γενάρη. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αναβάλλουμε την πληρωμή για το Γενάρη γιατί αν δεν δοθεί παράταση πληρώνεται διπλό.
Τα τέλη κυκλοφορίας πληρώνονται με τρεις τρόπους: Είτε σκανάρωντας το QR Code, είτε με την ταυτότητα οφειλής μέσω web banking, είτε μέσω τραπέζης.
Να σημειωθεί ότι η ακινησία δεν γίνεται στα φορτηγά ηλεκτρονικά, οι ιδιοκτήτες πρέπει να πάνε στα κατά τόπους γραφεία του Υπουργείο Μεταφορών.
Επιπλέον, ήδη από πέρσι ισχύει η αναλογική πληρωμή τελών σε περιπτώσεις που κάποιος επιθυμεί να θέσει το όχημα του σε κυκλοφορία κάποιους μήνες τον χρόνο και τους υπόλοιπους να είναι σε ακινησία.
Μεγάλο όφελος από τις διορθώσεις τετραγωνικών στους ΟΤΑ
Όπως επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης ένα θέμα που απασχολεί μεγάλη μερίδα πολιτών είναι οι διορθώσεις τετραγωνικών στους ΟΤΑ. Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος διαθέτει ένα σπίτι, μία μονοκατοικία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο ή οικόπεδο με πολλούς βοηθητικούς χώρους είτε κολλημένους στην οικία, είτε στο υπόγειο, είτε σε άλλο σημείο του οικοπέδου. Εκεί οι οδηγίες του περιουσιολογίου και η γραμμογράφηση του Ε9 για τον ΕΝΦΙΑ, επιβάλλει όλους του βοηθητικούς χώρους να τους βάλουμε δίπλα στους κυρίους χώρους , μετά το οικόπεδο και στο τέλος τον αριθμό παροχής. Αυτό, όπως υποστήριξε, δε σημαίνει ότι και οι κύριοι και οι βοηθητικοί χώροι ηλεκτροδοτούνται και χρησιμοποιούνται όλοι. «Ο οποιοσδήποτε δήμος – ΟΤΑ λαμβάνει τέλη καθαριότητας και φωτισμού για όλους τους χώρους που υπάρχουν στο οικόπεδο. Είναι λάθος και πρέπει να διορθωθεί. Δεν πρέπει οι δημότες να επιβαρύνονται με επιπλέον τέλη. Υπάρχουν δύο τρόποι να αποφευχθεί και σε καμία περίπτωση δεν είναι λύση αυτό που λένε κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες των δήμων, ότι βάζουμε αυτούς τους χώρους που δεν ηλεκτροδοτούνται σε άλλη γραμμή. Είναι λάθος αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι σωστοί τρόποι δήλωσης:
Είναι ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα διόρθωσης τετραγωνικών στους ΟΤΑ και δίνεται η δυνατότητα στον κάθε δημότη να δηλώσει ποιους χώρους ηλεκτροδοτεί, χρησιμοποιεί και ποιους όχι.
Ο δεύτερος τρόπος είναι οι ενδιαφερόμενοι να επισκεφθούν απευθείας την υπηρεσία του δήμου, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας λόγω covid και με υπεύθυνη δήλωση να κάνει τη σχετική δήλωση
Από εκεί και πέρα ο κάθε δήμος έχει δικαίωμα δειγματοληπτικά να κάνει έλεγχο.
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:
The post Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Όλες οι εξελίξεις για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές και το επίδομα θέρμανσης appeared first on Androsportal .
Το πρωτότυπο άρθρο Τοπικά Νέα – Androsportal .
ανήκει στο