Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Ο ασφαλιστικός «Γολγοθάς» των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή, επικεντρώθηκε στις αλλαγές της ασφάλισης των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων, παραθέτοντας ένα πλήρες ιστορικό με τις αλλαγές που έχουν εφαρμοστεί από το 2002 έως σήμερα.

Στην έναρξη της εκπομπής ο κ. Βουραζέρης μοιράστηκε με τους ακροατές χρήσιμα νέα δίνοντας πληροφορίες για τρέχοντα ζητήματα. Συγκεκριμένα:

 • Όσοι έχουν Ε.Π.Ε. (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης) και το καταστατικό τους είναι αόριστης διάρκειας, έχουν προθεσμία έως τέλος του έτους να το τροποποιήσουν, να ορίσουν χρονικό διάστημα λήξης, διαφορετικά λύονται αυτοδίκαια και μπαίνουν σε διαδικασία εκκαθάρισης. Εδώ να σημειωθεί ότι από την ημέρα της εκπομπής μέχρι σήμερα ψηφίστηκε  διάταξη που παρατείνει το χρόνο που πρέπει να τροποποιηθεί το καταστατικό τους.
 • Συντάξεις Ιανουαρίου: Οι συνταξιούχοι μη μισθωτοί (από τα Ταμεία ΟΓΑ, ΤΕΒΕ κλπ) θα πληρωθούν τη σύνταξη Ιανουαρίου τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021. Στις 21 – 22 Δεκεμβρίου 2021 θα καταβληθούν οι συντάξεις των μη μισθωτών (ΙΚΑ, ΕΤΑΜ, Τράπεζες κλπ) ενώ στις 23 Δεκεμβρίου 2021 θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι των υπόλοιπων ταμείων (ΝΑΤ κλπ).
 • Σε λίγο διάστημα θα μπορεί ο καθένας να μεταβιβάσει το επιβατικό του αυτοκίνητο ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται να μεταβεί σε οποιαδήποτε υπηρεσία. Επίσης θα μπορεί να ανανεώσει την άδεια οδήγησης και να χορηγηθεί αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας, να εντοπίσει εάν έχει κάνει παραβάσεις και πόσα μπόνους έχουν καταλογιστεί. «Γίνεται τρομερή δουλειά στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αξίζουν συγχαρητήρια. Δεν ξέρω αν βοήθησε η πανδημία σε αυτό το κομμάτι ή αν πρόκειται για ικανότητα της κυβέρνησης αλλά έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης. Τόνισε ακόμα πως ήδη σχεδιάζεται το «Car Wallet» το οποίο θα περιέχει για τα οχήματα το ασφαλιστικό συμβόλαιο, την άδεια κυκλοφορίας, το δίπλωμα, το ΚΤΕΟ κλπ. Αναφορικά με τις μεταβιβάσεις συμπλήρωσε ότι αν κάποιος έχει αγοράσει κάποιο όχημα με τη μορφή δανεισμού – χρηματοδότησης και παρακρατείται η κυριότητα και δεν μπορεί να μεταβιβάσει το όχημα, από τον Μάρτιο του 2021 η παρακράτηση διαρκεί 7 χρόνια. Όταν παρέλθει αυτό το διάστημα δεν ισχύει η παρακράτηση και μπορούν να μεταβιβάσουν το όχημα. Οι επιχειρήσεις που κρατάνε την παρακράτηση οφείλουν δύο μήνες πριν λήξει η προθεσμία να δηλώσουν  στην διεύθυνση συγκοινωνιών ότι η παρακράτηση ισχύει. Μέχρι να εκδοθεί η συγκεκριμένη διάταξη υπήρχαν πολλές επιχειρήσεις οι οποίες κατά το διάστημα των ετών που διαρκούσε η παρακράτηση είχαν κλείσει.
 • Οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες έλαβαν ένα μήνα παράταση. Δεν θα λήξει η ημερομηνία υποβολής τέλος του έτους αλλά στις 31/1/2022. Σημειώνεται ότι οι υπόχρεοι έχουν προθεσμία υποβολής του Πόθεν Έσχες, τρεις μήνες  από την τελευταία ημερομηνία υποβολής δηλώσεων που έχει δοθεί από το κράτος.
 • Από το 2025 κατοχυρώνεται και επανέρχεται ξανά σε μόνιμη βάση, η εφαρμογή κατά 30% μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.  Ο συντελεστής από 24% θα κατεβεί στο 17%. Μαζί με την συγκεκριμένη απόφαση δόθηκε πράσινο φως από την ευρωπαϊκή ένωση για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε διάφορα προϊόντα ή πάγια που θα αγοράζουν οι αγρότες. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει μειωμένος ΦΠΑ ακόμα και στις μεταβιβάσεις νέων οικοδομών, κατά πληροφορίες που έχω  στο 13%. Ένα πολύ καλό μέτρο για την ανάπτυξη της χώρας, όπως σχολίασε ο κ. Βουραζέρης. Σημειώνεται ότι μέχρι το 2024 οι νέες οικοδομές μεταβιβάζονται χωρίς ΦΠΑ, έχει λάβει παράταση δύο χρόνια. Επειδή υπάρχει μεγάλος φόρτος αυτή τη στιγμή τα συμβολαιογραφεία επειδή όλοι σπεύδουν να μεταβιβάσουν έως τέλος του έτους να προλάβουν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, εξετάζεται από την κυβέρνηση να μπορούν να υπογράφονται τα συμβόλαια και μετά την 1η Ιανουαρίου.

Ο ασφαλιστικός «Γολγοθάς» των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων

«Οι άνθρωποι έχουν δίκιο, γιατί έχουν γίνει τόσες πολλές φορές αλλαγές στον τρόπο ασφάλισής τους, που σίγουρα έχουν μπερδευτεί. Χρειάζεται μεγάλη εξειδίκευση στο θέμα για να μπορούν να ανταποκριθούν», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης.

Το ιστορικό των αλλαγών

Το 2002 ψηφίστηκε ο Νόμος 3050 και το άρθρο 9, ο οποίος προέβλεπε για τους ιδιοκτήτες έως και 7 ενοικιαζομένων δωματίων να εξαιρούνται της υποχρεωτικής ασφάλισης του ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ. και μπορούσαν να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ. Η απαλλαγή δίνονταν ανά τριετία ενώ το αρχικό κριτήριο ήταν η επιχείρηση να έχει έδρα σε πόλεις – χωριά κάτω από 2.000 κατοίκους βάσει της απογραφής του 2001. Με τη γενικότερη ερμηνεία του άρθρου οι ιδιοκτήτες άνω των 8 δωματίων που είχαν την έδρα τους στις πόλεις – χωριά με το παραπάνω πληθυσμιακό κριτήριο κρίνονταν η ασφάλισή τους από τον μέσο όρο των εκκαθαριστικών της τριετίας και δεν έπρεπε να υπερβαίνει 400 φορές του ανειδίκευτου εργάτη το μεροκάματο. Εάν υπήρχε παράλληλα και άλλη δραστηριότητα, για παράδειγμα αν κάποιος είχε δωμάτια και ήταν επιπλέον και αγρότης, δεν λαμβάνονταν υπόψιν το αγροτικό εισόδημά του για το κριτήριο, αλλά ελέγχονταν μόνο το εισόδημα από την δραστηριότητα των δωματίων.

Η πρώτη αλλαγή ήρθε με το άρθρο 18 του Ν. 3144/2003, όπου τροποποιήθηκε ο αρχικός νόμος και οι ιδιοκτήτες των 7 δωματίων σε όλη την επικράτεια, όπου και αν βρίσκονταν απαλλάσσονταν εφόσον εργάζονταν ή απασχολούνταν ή λάμβαναν σύναξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα ή το δημόσιο. Δηλαδή δεν ασφαλίζονταν πουθενά εάν ήταν μισθωτοί ή λάμβαναν σύνταξη. Μία ακόμη αλλαγή που έφερε ο συγκεκριμένος νόμος, προέβλεπε ότι όσοι είχαν πάνω από 8 δωμάτια και δραστηριοποιούνταν σε περιοχές έως 2.000 κατοίκους το εισοδηματικό κριτήριο ανέβαινε  και πήγαινε στις 500 φορές το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη.

Η επόμενη αλλαγή εισήχθη με το Νόμο 3518/2006 άρθρο 46, όπου ορίζονταν ότι από 1/1/2007 και μετά οι ιδιοκτήτες που είχαν μέχρι και 10 δωμάτια σε όλη την ελληνική επικράτεια, απαλλάσσονταν από την ασφάλιση του ΤΕΒΕ και υπάγονταν στην ασφάλιση του ΟΓΑ. Επίσης αν οι ιδιοκτήτες δωματίων είχαν ασφάλιση από άλλη εργασία, απασχόληση ή σύνταξη, δεν ασφαλίζονταν σε κανένα από τα δύο ταμεία ασφάλισης ΤΕΒΕ – ΟΓΑ. Επιπλέον όσοι είχαν από 11 δωμάτια και πάνω σε περιοχές έως 2.000 κατοίκους είχαν την δυνατότητα να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ εάν ο μέσος όρος του εισοδήματός τους την τριετία ήταν 500 φορές το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη.

Ακολούθησε ο βασικός Νόμος 3846/2010, όπου πάνω σε αυτόν στηρίχθηκε η εγκύκλιος 80/2010 του ΤΕΒΕ. Μία εγκύκλιος «ευαγγέλιο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βουραζέρης την οποία πρέπει όλοι όσοι έχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια να γνωρίζουν.  Σε αυτή την εγκύκλιο είχαν δοθεί διευκρινήσεις ως προς το ποιοι δικαιούνται απαλλαγές και επίσης διευρύνθηκαν οι προαιρετικές περιοχές. Συγκεκριμένα διευκρινίστηκε ότι οι απαλλαγές ίσχυαν μόνο για τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων και επιπλωμένων διαμερισμάτων (προσοχή δεν είχε ισχύ στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων πχ τουριστικές κατοικίες κλπ όπου οι ιδιοκτήτες τους έπρεπε να εγγραφούν υποχρεωτικά στο ΤΕΒΕ). Επιπλέον προστέθηκαν στις προαιρετικές περιοχές , οικισμοί έξι νομών με κάτω από 1.000 κατοίκους (Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αχαΐας, Θεσσαλονίκης) καθώς και όλα τα νησιά που ήταν συνολικά κάτω από 3.000 κατοίκους. Το καθεστώς ασφάλισης παρέμεινε το ίδιο, σύμφωνα με τον Νόμο 3518/2006.

Όπως τόνισε ο κ. Βουραζέρης, ενώ όλοι θεώρησαν πως πλέον υπήρχε ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την ασφάλιση των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων ήρθε νέος Νόμος ο 4075/2012 και τα άλλαξε όλα. Με το άρθρο 32 που ερμηνεύτηκε με την εγκύκλιο 37/2012 του ΤΕΒΕ όριζε πλέον ότι από 1η Ιουλίου 2012 όσοι έχουν μέχρι και 5 δωμάτια και ο μέσος όρος εισοδήματος της τριετίας δεν υπερβαίνει το 400 φορές το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη που ίσχυε τέλος του 2011, συγκεκριμένα τις 13.428 ευρώ, απαλλάσσονταν από την ασφάλιση του ΤΕΒΕ. Από τα 6 έως τα 10 δωμάτια σε όλη την επικράτεια θα έπρεπε υποχρεωτικά να ασφαλίζονται στο ΤΕΒΕ, στην πρώτη κατηγορία και με έκπτωση 30%. Οι ιδιοκτήτες που διέθεταν από 6 έως 10 δωμάτια, πλήρωναν κάθε μήνα 171,64 ευρώ ενώ όσοι ασφαλίστηκαν πριν την 1/1/1993 και ασφαλίστηκαν μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία πλήρωνα 147 ευρώ. Στον ίδιο Νόμο έγινε διευκρίνηση για τις επιχειρήσεις που είχαν εταιρικό σχήμα, όπου όσοι ήταν μέλη Ομόρρυθμων ή Ετερορρύθμων θα έπρεπε υποχρεωτικά να ασφαλιστεί ο ένας από τους εταίρους με δικαίωμα επιλογής, στο ΤΕΒΕ (με έκπτωση 30%) και οι υπόλοιποι στον ΟΓΑ με εξαίρεση αν ασφαλίζονταν σε άλλο ταμείο ασφάλισης.  Τα μέλη των εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης και τα μέλη του Δ.Σ. των Ανωνύμων Εταιρειών που είχαν από 3% ποσοστό και άνω ασφαλίζονταν υποχρεωτικά στο ΤΕΒΕ ανεξαρτήτως αριθμού δωματίων.

Τον Απρίλιο του 2013 και 9 μήνες μετά τη δημοσίευση του συγκεκριμένου Νόμου, εκδόθηκε νέα εγκύκλιος από το ΤΕΒΕ με αριθμό 12, η οποία έδωσε περαιτέρω διευκρινήσεις ιδίως ως προς τον χρόνο έναρξης δραστηριότητας, αν ήταν δηλαδή πριν ή μετά τη δημοσίευση του νόμου και έκανε μία αλλαγή στα μέλη των Α.Ε. και ΕΠΕ όπου προβλέπονταν να ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΤΕΒΕ με ποσοστό από 5% και άνω.

Δεν πέρασαν πάνω από 2 μήνες και τον Ιούνιο του 2013, εκδόθηκε η εγκύκλιος 30 του ΟΑΕΕ που αλλάζει πάλι το τοπίο στην ασφάλιση των ενοικιαζομένων δωματίων. Έτσι, από 18/4/2013 και μέχρι την έναρξη ισχύς του Ν.4670/2020 (δηλαδή μέχρι 31/12/2019) ίσχυαν τα εξής:

 1. Ατομικές επιχειρήσεις μέχρι και 5 δωμάτια: Θα ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ εκτός και αν είχαν άλλη εργασία ή απασχόληση ή σύνταξη, οπότε παρέμεναν στην ασφάλιση του άλλου ταμείου.
 2. Ατομικές επιχειρήσεις από 6 έως και 10 δωμάτια: Αν είχαν παράλληλα εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (το γνωστό ΜΑΑΕ), ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ. Αν ασφαλίζονταν από άλλη εργασία σε άλλο ταμείο ή λάμβαναν σύνταξη, παρέμεναν στο ταμείο που είχαν εγγραφεί και απαλλάσσονταν από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ. (ετήσιες με πλήρες ωράριο)
 3. Μέλη εταιριών ΟΕ και ΕΕ με έως και 5 δωμάτια: Ασφάλιση στον ΟΓΑ για τον ένα εταίρο υποχρεωτικά και ο άλλος ή οι άλλοι εταίροι προαιρετικά στον Ο.Γ.Α. εάν είχαν άλλο φορέα ασφάλισης. Αν οι άλλοι εταίροι δεν ασφαλίζονταν από άλλη δραστηριότητα σε άλλο ταμείο ή δεν λάμβαναν σύνταξη, θα έπρεπε να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ υποχρεωτικά.
 4. Μέλη εταιριών ΟΕ και ΕΕ με 6 έως 10 δωμάτια: Υποχρεωτικά ασφαλίζονταν ο ένας εταίρος στον και προαιρετικά οι λοιποί εάν είχαν άλλο φορέα ασφάλισης. Αν δεν ασφαλίζονταν από άλλη περίπτωση οι λοιποί εταίροι, θα έπρεπε να ασφαλιστούν και αυτοί υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ.
 5. Μέλη εταιρειών ΑΕ και ΕΠΕ: Υποχρεωτική ασφάλιση ανεξαρτήτως δωματίων αν είχαν ποσοστό 3% (άλλαξε από 5% σε 3% πάλι το ποσοστό)
 6. Ατομικές επιχειρήσεις και εταιρείες ΟΕ και ΕΕ με άνω των 11 δωματίων: υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ

Συμπερασματικά όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βουραζέρης, κάποιος που θα πήγαινε να καταθέσει για σύνταξη θα έπρεπε να περιμένει για αρκετό καιρό μέχρι να εξετασθεί όλο το ιστορικό της ασφάλισης τους και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα του καταλογίζονταν διαφορές στην ασφάλιση του, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχει παρακολουθήσει κανείς όλες αυτές τις αλλαγές. Φυσικά και όσοι θα έπρεπε  να ανανεώσουν τις τριετείς απαλλαγές τους θα είχαν το ίδιο πρόβλημα, όπως και έχει συμβεί σε πάρα πολλούς.

Στο σήμερα…

Σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη, σήμερα φτάσαμε σε μια διάταξη, «μαχαιριά» αφού στο άρθρο 35 του Νόμου 4670 του 2020, αναφέρει ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, τα μέλη των ΟΕ και ΕΕ καθώς και όσοι έχουν ποσοστό από 3% και άνω, εκτός των ΙΚΕ (που έχουν ιδιόμορφο καθεστώς ασφάλισης) σε ΕΠΕ και ΑΕ, υποχρεωτικά ασφαλίζονται από 1/1/2020 στον ΟΑΕΕ και κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει αντίθετα το θέμα της ασφάλισης των δωματίων, καταργείται. Έτσι λοιπόν, ανεξαρτήτως που βρίσκεται το κατάλυμα, ανεξαρτήτως της νομικής του μορφής και ανεξαρτήτως του αριθμού των δωματίων του, έχει υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ. Είναι κάτι που πέρασε στα ψιλά γράμματα και μου κάνει τεράστια εντύπωση πως και δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τις ενώσεις των ενοικιαζομένων δωματίων.


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


The post Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Ο ασφαλιστικός «Γολγοθάς» των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων appeared first on Androsportal .

Το πρωτότυπο άρθρο https://www.androsportal.gr/o-christos-voyrazeris-sto-asteras-radio-92-o-asfalistikos-quot-golgothas-quot-ton-idioktiton-enoikiazomenon-domation/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=o-christos-voyrazeris-sto-asteras-radio-92-o-asfalistikos-quot-golgothas-quot-ton-idioktiton-enoikiazomenon-domation ανήκει στο Τοπικά Νέα – Androsportal .

Στείλτε το σε φίλους σας: