Μόνο περίπλους για να σωθεί η νήσος Χρυσή

Μόνο περίπλους για να σωθεί η νήσος Χρυσή

«Το φιλί της ζωής» στη διάσωση του μοναδικού και εξαιρετικά σημαντικού οικοσυστήματος της νήσου Χρυσής επιχειρείται μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις που προβλέπονται στο Σχέδιο Δράσης (που είναι ΦΕΚ), το οποίο θα περιλάβει τη λήψη δέσμης μέτρων που μπορεί να ξεκινήσουν από τον περιορισμό και να φτάσουν μέχρι την απαγόρευση των επισκέψεων στο νησί με την προοπτική να επιτρέπεται μόνο ο περίπλους.

Το όλο θέμα «τρέχει» με πρωτοβουλία της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μ. Κοζυράκη, η οποία με δηλώσεις της στην «Π» τονίζει ότι εάν δε ληφθούν μέτρα και συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση μέσα σε μια πενταετία ο οικότοπος θα έχει καταστραφεί.

Μόνο περίπλους για να σωθεί η νήσος ΧρυσήΣτο πλαίσιο αυτό συγκλήθηκε η Επιτροπή του Σχεδίου Δράσης, όπου διαπιστώθηκε η εκτεταμένη καταστροφή που έχει υποστεί το οικοσύστημα της περιοχής που εκφράζεται με την ξήρανση όχι μόνο του θαλάσσιου κέδρου, αλλά και όλων των ειδών των φυτεύσεων. Είναι χαρακτηριστικό όπως τονίσθηκε ότι η απογύμνωση του ριζικού συστήματος των ριζών, είναι τόσο εκτεταμένη και αποκαλυπτική που διακρίνεται και από δορυφόρο. Η κατάσταση αυτή φαίνεται ότι έχει προκληθεί από δύο κρίσιμους παράγοντες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Ο ένας είναι η ανθρώπινη παρέμβαση που έχει αποδειχτεί απολύτως καταστροφική, αφού υπάρχουν εκδρομείς που επιλέγουν να διανυκτερεύσουν στο νησί, στο οποίο υπάρχουν πολλά παραπήγματα και διάφορες κατασκευές που πρόκειται να αποξηλωθούν. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η εκτεταμένη ξηρασία την οποία οι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή και έχει σαν αποτέλεσμα την ξήρανση όλων των φυτικών ειδών.  Το γεγονός ότι το πρόβλημα που εντοπίζεται δεν έχει παθογόνα αίτια για να καταπολεμηθούν, αξιολογήθηκε ότι απογειώνει το βαθμό δυσκολίας σε σχέση με τη διαχείριση του που είναι ιδιαίτερα απαιτητική.

Το Σχέδιο Δράσης, όπως τονίζει η κ. Κοζυράκη είναι ένα σημαντικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για να δρομολογήσουμε δράσεις και έργα κατεπείγοντα με αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Η ίδια σημειώνει ότι ο στόχος που έχει τεθεί είναι να ανακοινωθούν εγκαίρως και όχι στο παρά πέντε τα μέτρα και οι τοπικές δράσεις που θα ληφθούν, ώστε να είναι όλοι ενήμεροι. Τα διαχειριστικά μέτρα θα δρομολογηθούν μέσα από μια προγραμματική σύμβαση φορέων που θα χρηματοδοτηθεί σε πρώτη φάση από την Περιφέρεια Κρήτης ώστε να μπει φραγμός στο φαινόμενο της ερημοποίησης του νησιού.

Μόνο περίπλους για να σωθεί η νήσος ΧρυσήΠρώτο και κομβικό βήμα αναμένεται να είναι, να αξιολογηθεί η φέρουσα ικανότητα του νησιού να δέχεται επισκέψεις στις οποίες αναγκαστικά θα πρέπει να μπουν περιορισμοί. Μάλιστα αυτό το οποίο τονίσθηκε στη σύσκεψη ήταν το ενδεχόμενο ακόμα και του πλήρους αποκλεισμού του νησιού, και η προοπτική να επιτρέπεται μόνο ο περίπλους.

Σύμφωνα με την κ. Κοζυράκη ως το τέλος του χρόνου θα έχουν αποφασιστεί κάποιες κομβικές δράσεις που θα αρχίσουν να δρομολογούνται και προοπτικά να τρέξουν και άλλες δράσεις. Ένας από τους σχεδιασμούς που φαίνεται ότι εξετάζεται είναι να απομακρυνθούν κάποια ξενικά είδη βλάστησης στο νησί, να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις για την προστασία των βλαστών και των ριζών και να υπάρχει μια γενικότερη υποβοήθηση στη φυσική αναγέννησή του.

The post Μόνο περίπλους για να σωθεί η νήσος Χρυσή appeared first on ΠΑΤΡΙΣ.

Στείλτε το σε φίλους σας: