Λεφτά υπάρχουν, μηχανικοί όχι…
– Η αδυναμία των Δήμων να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Οι δυνατότητες και οι προοπτικές των Δήμων να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της επόμενης προγραμματικής περιόδου που αφορούν στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης, τέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναδείχτηκε το οξύ πρόβλημα της υποστελέχωσης των Δήμων που αποτελεί ανάχωμα στη διεκδίκηση κονδυλίων, όπως επίσης και η γραφειοκρατία που ανακόπτει τις δυνατότητες διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων.
Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κ. Σπυρίδων Σπυρίδων, ο οποίος τόνισε το εύρος των χρηματοδοτικών πηγών της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027 και στις πρωτοβουλίες της ΕΕΤΑΑ για να στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τη λειτουργία Τεχνικής Υπηρεσίας για την ενίσχυση της τεχνικής επάρκειας των Δήμων, με προτεραιότητα σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους ή σε Δήμους με ανεπαρκή Τεχνική Υπηρεσία, με τα Ηλεκτρονικά Μητρώα Μηχανικών Μελετητών και Βοηθών Επιβλεπόντων – Επιμετρητών, που τηρεί και με τον συνεχώς επικαιροποιημένο «Ηλεκτρονικό οδηγό χρηματοδοτήσεων», που είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης αναφέρθηκε στα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία της επόμενης προγραμματικής περιόδου, το ΕΣΠΑ 2021 – 2027 ύψους 27 δισ. ευρώ και το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 32 δισ. ευρώ, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση και ενδυνάμωση των Δήμων για την πλήρη αξιοποίησή τους και την υποστήριξη από την ΕΕΤΑΑ ιδιαίτερα των μικρών Δήμων της Κρήτης.
Ο κ. Κουράκης τόνισε επίσης την αναγκαιότητα στελέχωσης των ΟΤΑ, την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, αλλά και την κατοχύρωση την εταιρικής σχέσης των τριών διοικητικών επιπέδων (κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό).
Την ανάγκη της προετοιμασίας όλων των αυτοδιοικητικών φορέων της Κρήτης υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στη διάρκεια της ημερίδας, τονίζοντας ότι από το τρέχον πρόγραμμα 2014-2020, από τα 393 δημόσια έργα, τα 198 έχουν ως δικαιούχους τους Δήμους του νησιού.
Στην πραγματικότητα το 50% των έργων, τα 200 από τα 400 περίπου εκατομμύρια, χρηματοδοτούν έργα φορέων του πρώτου βαθμού της Αυτοδιοίκησης.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνεται κατανοητό ότι η επιτυχία της υλοποίησης ενός Περιφερειακού Προγράμματος εξαρτάται και από την ετοιμότητα των Δήμων, προκειμένου να προετοιμάζουν τις απαιτούμενες μελέτες και βεβαίως την ικανότητα στη φάση της υλοποίησης.
«Το μισό περιφερειακό πρόγραμμα αξιοποιείται σε έργα των Δήμων της Κρήτης.
Ο στόχος μας πρέπει να είναι ένας: μελέτες», δήλωσε ο περιφερειάρχης, δίνοντας έμφαση στην αναγκαία προετοιμασία των μελετών. Το νέο ΕΣΠΑ εξασφαλίζει σημαντικότερους πόρους στο Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027», ύψους 564 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό αυξημένο κατά τουλάχιστον 100 εκατομμύρια, σχετικά με το προηγούμενο πρόγραμμα και διαθέτει ακόμα περισσότερους πόρους για έργα και δράσεις από τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης ανέφερε ως παράδειγμα την διεκδίκηση και την εξασφάλιση 150 εκ. ευρώ για τα έργα των στερεών αποβλήτων στην Κρήτη τα οποία υλοποιούνται την τρέχουσα περίοδο, αναδεικνύοντας τη σημασία της διεκδίκησης πρόσθετων πόρων και υπογράμμισε ότι το νησί θα έχει μια μεγάλη πρόκληση να διεκδικήσει εκατοντάδες εκατομμύρια τα επόμενα χρόνια.
Σημείωσε δε πως το καλύτερο αποτέλεσμα θα έρθει με συνέργειες και συνεργασία Περιφέρειας, Δήμων και αναπτυξιακών φορέων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Κρήτης, μέσα από την εταιρεία «Δαίδαλος ΑΕ» θα έχει 50 μηχανικούς για την ωρίμανση μελετών και έργων στην Κρήτη. Ανέφερε μάλιστα πως ήδη για την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου προχωρεί η πρόσληψη εννέα μηχανικών που θα στηρίξουν τα έργα.
The post Λεφτά υπάρχουν, μηχανικοί όχι… appeared first on ΠΑΤΡΙΣ.