Ευ. Γιδαράκος :“Υπό έρευνα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κορωνoϊού”

ωΟ Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού International Waste Working Group (IWWG), κ. Ευάγγελος Γιδαράκος, συμμετείχε στο 18o Διεθνές Συμπόσιο «SARDINIA 2021», το οποίο επικεντρώνεται σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων και αειφόρου υγειονομικής ταφής και διεξήχθη από τις 11 έως τις 15 Οκτωβρίου 2021 στη Σαρδηνία της Ιταλίας, με τη συμμετοχή περισσότερων από 350 συνέδρων.

Ο κ. Γιδαράκος πραγματοποίησε μία από τις τρεις εναρκτήριες ομιλίες του Συμποσίου με θέμα «COVID-19 Εnvironmental Footprint», παρουσιάζοντας στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στον πλανήτη μας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην παραγωγή, τη σύσταση, τα χαρακτηριστικά και την διαχείριση αποβλήτων.

Παρατίθεται η περίληψη της παρουσίασης: «Η πανδημία COVID-19 κυριαρχεί στη ζωή μας εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Όντας υπεύθυνη για τις μεγάλες αλλαγές που επιβλήθηκαν στις κοινωνίες μας και δυστυχώς για τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, η ασθένεια COVID19 έχει αποδειχθεί ισχυρός εχθρός. Lockdown, περιορισμοί, χρήση μέτρων ατομικής προστασίας, κ.λπ. εξακολουθούν να είναι μερικά από τα μέτρα, που λαμβάνονται εναντίον της. Αναπόφευκτα οι επιπτώσεις της δεν περιορίζονται μόνο στην υγεία μας.

Αντίθετα, κατανέμονται μεταξύ πολλών διαφορετικών πτυχών της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του COVID-19 βρίσκεται υπό έρευνα ήδη από τους πρώτους μήνες της εμφάνισής του, οδηγώντας σε σημαντικά συμπεράσματα, που αφορούν καταγεγραμμένες, αλλά και αναμενόμενες συνέπειες, καθώς και αναγκαίες ενέργειες από άτομα, κοινωνίες, εταιρείες και αρχές.»

Η παρουσίαση βασίστηκε σε στοιχεία που είχαν συλλεχθεί κατά την διαμόρφωση σχετικής έκθεσης, η οποία παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2021 στα Χανιά, στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου CRETE 2021, που διοργάνωσε ο ίδιος σε συνεργασία με καταξιωμένους συναδέλφους του από το εξωτερικό.

The post Ευ. Γιδαράκος :“Υπό έρευνα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κορωνoϊού” first appeared on Kriti24.gr.

Στείλτε το σε φίλους σας: