Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος: “Θα ακολουθήσει και η Κρήτη”

Ο κ. Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος για την βρετανική μετάλλαξη

Την εκτίμηση ότι η Κρήτη θα ακολουθήσει με καθυστέρηση λίγων εβδομάδων την πορεία άλλων περιοχών της χώρας που δοκιμάζονται από την πανδημία έκανε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας – Βιολογίας εξωκυττάριου χώρου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, προσθέτοντας: “Βλέπουμε μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που ακολουθεί το σχήμα της υπόλοιπης χώρας, κάτι για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει από τον Οκτώβριο”.

Η αύξηση των νέων μολύνσεων, διευκρίνισε, αφορά κυρίως το Ηράκλειο, από όπου προέρχονται περίπου τα μισά ημερήσια κρούσματα. Το 20 – 25% των κρουσμάτων αυτών αφορά παιδιά και νέους κάτω των 18 ετών και τα υπόλοιπα είναι ενήλικοι, υπογράμμισε.

«Ένας μεγάλος αριθμός είναι παιδιά. Όμως, στα σχολεία, παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται, δεν έχει υπάρξει η αλματώδης διασπορά που φοβόμασταν. Περισσότερο το πρόβλημα αφορά τον ενήλικο ανεμβολίαστο πληθυσμό».

Την ίδια ώρα, υπάρχει και ένα ποσοστό των εμβολιασμένων που θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση. «Ο εμβολιασμός λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο», ανέφερε και εξήγησε: «Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα για ένα διάστημα 4 – 6 μήνες και μετά ηρεμεί, κρατώντας όμως τη δυνατότητα της μνήμης για να ενεργοποιηθεί ξανά όταν συναντήσει το παθογόνο.

Αυτό έχει συμβεί σε όσους έχουν εμβολιαστεί. Υπάρχει η μνήμη, όταν ξαναμολυνθούν θα ενεργοποιηθεί. Αυτό που ζητάμε από την τρίτη δόση είναι να προενεργοποιήσουμε εμείς το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε να είναι ήδη ενεργοποιημένο και να εμποδίσουμε ή δυνατόν και την ίδια την μόλυνση ή τη νόσηση.

Ένας εμβολιασμένος θα μολυνθεί, μέσα σε μια εβδομάδα το ανοσοποιητικό του θα ενεργοποιηθεί και θα αρχίσει να αντιμετωπίζει τον ιό, οπότε τη δεύτερη εβδομάδα, όταν δηλαδή υπάρχει ο κίνδυνος χειροτέρευσης, θα την περάσει ελαφριά. Αυτό επιτυγχάνει η τρίτη δόση. Προενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, τη μνήμη που έχει αποθηκευμένη μέσα του ώστε, αν είναι δυνατόν, να παρεμποδιστεί ακόμη και η ίδια η μόλυνση, όχι μόνο η βαριά νόσηση».

Ποιοι πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση χωρίς δεύτερη σκέψη; «Οι άνω των 60 ετών οπωσδήποτε, οι ανοσοκατεσταλμένοι και από τους υπόλοιπους όσοι έρχονται σε επαφή με πολλά άτομα, όσοι νιώθουν εκτεθειμένοι. Αλλά, κατά βάση, η προενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι θετική για τον οποιοδήποτε» απάντησε.

Ο εμβολιασμός και τα μέτρα υγιεινής είναι αυτά που έχουμε απέναντι στην πανδημία, την ώρα που ήδη η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στα νοσοκομεία. «Ας μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχουν μόνο τα covid περιστατικά. Υπάρχει κόσμος που περιμένει μήνες να χειρουργηθεί και δεν μπορεί γιατί δεν υπάρχουν κλίνες», κατέληξε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

 

The post Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος: “Θα ακολουθήσει και η Κρήτη” appeared first on ΠΑΤΡΙΣ.

Στείλτε το σε φίλους σας: