Κατηγορούμενοι στα δικαστήρια ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΑΕΑΝ

Στα δικαστήρια σύρονται για να δικαστούν κατηγορούμενοι, ο Πρόεδρος Μιχάλης Φαρσάρης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας (ΔΑΕΑΝ) Μιχάλης Γαρεφαλάκης, ότι «ενεργώντας με πρόθεση και από κοινού και κατόπιν συναπόφασης, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος (!!!), επέφεραν στον αιγιαλό και την παραλία μεταβολή, χωρίς άδεια, με την κατασκευή και τροποποίηση εδάφους, εντός ζώνης αιγιαλού και θαλάσσης».

Πιο συγκεκριμένα, στην ακτογραμμή μπροστά από τα κτίσματα και το χώρο που φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις κλπ. στην πρώην πλαζ του ΕΟΤ, έδωσαν εντολή για εκτέλεση εργασιών εντός της ζώνης αιγιαλού και της θάλασσας, με τοποθέτηση φυσικών ογκολίθων, μπροστά από το κρηπίδωμα, σε μήκος 28 μ. και πλάτους 1 μ., συνολικού εμβαδού 28 τ.μ.

Αυτή η παρέμβαση, με βάση το κατηγορητήριο συνιστά «ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, δηλαδή του συνόλου των φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων και στοιχείων, που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση και επηρεάζουν την οικολογική ισορροπία, την ποιότητα ζωής, την υγεία των κατοίκων, την ιστορική και πολιτιστική παράδοση και τις αισθητικές αξίες, προκαλώντας μεταβολή η οποία είναι πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των κατοίκων.

Η δίκη έχει προσδιοριστεί για την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου και μάρτυρες κατηγορίας έχουν οριστεί υπάλληλοι της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου.

Το θέμα απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΑΕΑΝ, όπου διευκρινίστηκε ότι η παρέμβαση αυτή είχε σκοπό να αποκαταστήσει το εκτεταμένο και εις βάθος προς την ακτή φαινόμενο διάβρωσης που ήταν σε εξέλιξη, καταστρέφοντας το υφιστάμενο προστατευτικό, τσιμεντένιο κρηπίδωμα και τη φθορά του δημοτικού ακινήτου, όπου είχαν σχηματιστεί χάσματα και τρύπες, που συνιστούσαν κίνδυνο για την ασφάλεια των πολλών επισκεπτών.

Όπως είπε ο κ. Φαρσάρης, πριν την επέμβαση αποκατάστασης των σπηλαιώσεων που είχε προκαλέσει η διαβρωτική ενέργεια της θάλασσας, είχαν ενημερωθεί τόσο η Κτηματική Υπηρεσία όσο και το Λιμεναρχείο. «Δεν κάναμε κάτι κρυφά. Είχαμε λάβει απόφαση στο Δ.Σ. και ενημερώσει τις Υπηρεσίες εκτός από το Τμήμα Περιβάλλοντος, αφού θεωρήσαμε ότι δεν ήταν αναγκαίο, μιας και υπήρχε συγκεκριμένη διαδικασία που όριζε τον τρόπο παρέμβασης», είπε ο κ. Φαρσάρης.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος επικαλέστηκε σχετική καταγγελία, την οποία ο πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ αμφισβήτησε και στη συνεδρίαση, δείχνοντας συγκεκριμένο, πρώην υπηρεσιακό παράγοντα ως ενεργούντα για τη συγκεκριμένη επίρριψη ευθυνών στη διοίκηση της ΔΑΕΑΝ, που είχε ως αποτέλεσμα και τη δίωξη, που ασκήθηκε εις βάρος των δύο διοικητικών παραγόντων – εκπροσώπων της δημοτικής εταιρείας.

Μέλη του Δ.Σ. δήλωσαν ότι η παραπάνω δίωξη «αγγίζει» και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Όπως είπαν, η καταγγελία με βάση την οποία ασκήθηκε η ποινική δίωξη κατά του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΑΕΑΝ, θα μπορούσε να θεωρηθεί «συκοφαντική».

Η διοίκηση της ΔΑΕΑΝ, όπως ανέφερε ο κ. Φαρσάρης, έχει απαντήσει αιτιολογημένα στα σχετικά έγγραφα των δημοσίων Υπηρεσιών, τα οποία θα πρέπει να κατατεθούν για την υπεράσπιση του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου της δημοτικής εταιρείας, για τους οποίους εγκρίθηκε και ορισμός δικηγόρου, στο δικαστήριο της Πέμπτης.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

The post Κατηγορούμενοι στα δικαστήρια ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΑΕΑΝ appeared first on Ανατολή.

Το πρωτότυπο άρθρο https://www.anatolh.com/2021/12/01/katigoroumenoi-sta-dikastiria-o-proedros-kai-o-diefthynon-symvoulos-tis-daean/ ανήκει στο _Τοπικά νέα – Ανατολή .

Στείλτε το σε φίλους σας: