«Καμπανάκι» Ζαφειρόπουλου στο CRETA: Να σταματήσουμε την είσοδο και την εγκατάσταση της μετάλλαξης Όμικρον στην Κρήτη

Για την πορεία της πανδημίας με αφορμή και τα νέα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος τα κρούσματα από την μετάλλαξη Όμικρον αυξάνονται ραγδαία το τελευταίο διάστημα. «Σε 2 εβδομάδες έχουμε πιάσει μεγάλους αριθμούς, μέσα στις επόμενες μία με δύο εβδομάδες θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για τα ποσοστά που μας δίνει η μετάλλαξη Όμικρον, όσον αφορά βαριές νοσηλείες και θανάτους, που αυτό μας ενδιαφέρει κυρίως».

Μάλιστα, ο κ. Ζαφειρόπουλος σημείωσε πως στην Κρήτη υπάρχουν στοιχεία και από τη μετάλλαξη Δέλτα, δηλαδή για το πόσο γρήγορα εγκαταστάθηκε και επικράτησε. Το ίδιο συνέβη και με το βρετανικό στέλεχος που επίσης εγκαταστάθηκε στο νησί. «Σε 1,5 μήνα είχε πιάσει πάνω από 85% των θετικών κρουσμάτων στην περιοχή. Στην Κρήτη δεν ξέρω αν είναι ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά που επιδρούν πάντως έχουμε γρήγορη επικράτηση, πολλές εισόδους στην χώρα, ανθρώπους που ακόμη και τους χειμερινούς μήνες πηγαινοέρχονταν και οι Κρητικοί αλλά και εκτός νησιού που έχουν τη μόνιμη κατοικία τους εδώ. Αυτά έχουν το αποτέλεσμα αυτό και βλέπουμε γρήγορη επικράτηση στελεχών».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, έχουμε περάσει τη δύσκολη φάση του επιδημικού κύματος που διανύουμε τώρα και έχουμε μπει σε μια αργή οδυνηρή μείωση κρουσμάτων. «Αυτό το πετύχαμε χωρίς να κάνουμε αυστηρά lockdown που είχαμε σε προηγούμενες περιόδους. Μπορούμε να κυκλοφορούμε, έχουμε ανοιχτά σχολεία, τα νοσοκομεία λειτουργούν, ζορίζονται αλλά λειτουργούν. Όλα αυτά πρέπει να τα διαφυλάξουμε. Η Όμικρον με τη μεταδοτικότητα που έχει μπορεί να καταστρέψει τα πάντα, πρέπει να καθυστερήσουμε την είσοδο και την εγκατάσταση της στην Κρήτη».

Αυτό που προσπαθεί η χώρα, όπως ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος, είναι να επιβραδύνει το ρυθμό αύξησης της επιδημίας ώστε να ανταπεξέλθει στο σύστημα υγείας. «Αν αφήσουμε το σύστημα υγείας ανεξέλεγκτο θα μπουκώσει, θα σταματήσει και θα πάρουμε οδυνηρά μέτρα όπως το lockdown και αυτό είναι κάτι που δε θα ήθελα να ζήσω ξανά».

 

 

 

Το πρωτότυπο άρθρο https://creta24.gr/kampanaki-zafeiropoyloy-sto-creta-na-stamatisoyme-tin-eisodo-kai-tin-egkatastasi-tis-metallaxis-omikron-stin-kriti/ ανήκει στο ΚΡΗΤΗ – Creta24 .

Στείλτε το σε φίλους σας: