ΒΟΑΚ: ξεκίνησαν οι μελέτες για το τμήμα Κίσσαμος – Χανιά

Σε φάση ωρίμανσης περνάει το τμήμα Κίσσαμος-Χανιά του ΒΟΑΚ. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ξεκινά διαγωνισμούς για την πρόσληψη τεχνικών συμβούλων που βοηθήσουν την Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης.

Οι δύο σύμβουλοι θα αναλάβουν αντίστοιχα τη εκπόνηση προκαταρκτικής μελέτης των τεχνικών έργων και τον έλεγχο οδικής ασφάλειας (ΕΟΑ) των μελετών λειτουργικού και γεωμετρικού σχεδιασμού.

Το Κίσσαμος-Χανιά θα περιληφθεί στο έργο παραχώρησης του πρώτου τμήματος του ΒΟΑΚ, Χανιά-Χερσόνησος με την ενεργοποίηση του προβλεπόμενου δικαιώματο προαίρεσης που περιέχει η προκήρυξη του διαγωνισμού.

Το ακριβές αντικείμενο και οι όροι ενεργοποίησης του Δικαιώματος θα εξειδικευθούν περαιτέρω κατά τη Γ’ Φάση του Διαγωνισμού. Η ενεργοποίηση του Δικαιώματος δεν μεταβάλλει τη συνολική φύση της Σύμβασης ως σύμβασης παραχώρησης.

Ένα ακόμα τμήμα

Η Αναθέτουσα Αρχή προτίθεται να προχωρήσει τις διαδικασίες ωρίμανσης του τμήματος αυτούανεξάρτητα από το υπόλοιπο έργο, με στόχο κατά την σύνταξη των Τευχών της Γ΄ Φάσης να έχει μελετητική ωριμότητα (προμελετών) για να μπορεί να το συμπεριλάβει στις ειδικότερες προβλέψεις. Ήδη εκπονείται η προωθημένη αναγνωριστική μελέτη οδοποιίας και ακολουθούν οι προμελέτες οδοποιίας της αρτηρίας και του παράπλευρου δικτύου

Το τμήμα Κίσσαμος-Χανιά έχει μήκος 36 χιλιομέτρων και αποτελεί τη δυτική απόληξη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. Κατά μήκος του τμήματος υπάρχουν σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί οι οποίοι θα γίνουν εύκολα προσβάσιμοι με την αναβάθμιση της σημερινής εθνικής οδού.

Επιπρόσθετα, μετά την Κίσσαμο υπάρχουν μερικές από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες όχι μόνο της Κρήτης αλλά ολόκληρης της χώρας και οι οποίες συχνά-πυκνά φιγουράρουν στις κορυφαίες παραλίες της Ευρώπης. Οι κυριότερες από αυτές είναι ο Μπάλος, τα Φαλάσαρνα και το Ελαφονήσι που προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι.

Το τμήμα Χανιά-Χερσόνησος

Το βασικό τμήμα του ΒΟΑΚ, Χανιά-Χερσόνησος με 1,1 δισ. ευρώ αποτελεί το “βασικό μενού” του κυοφορούμενου αυτοκινητόδρομου. Συνδέει τις 3 μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης: Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο και αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% του συνολικού πληθυσμού του νησιού.

Στον διαγωνισμό παραχώρησης συμμετέχουν 5 σχήματα που έχουν περάσει στον Β` γύρο: 1.ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, 2.ΤΕΡΝΑ, 3.ΑΒΑΞ, 4.VINCI, 5.Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-INTERTOLL. Η διάρκεια της παραχώρησης έχει οριστεί σε 25 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αίτημα για την ένταξη του στον ΒΟΑΚ έχουν απευθύνει οι φορείς της Κρήτης για το τμήμα Άγιος Νικόλαος-Σητεία.

ypodomes.ge

The post ΒΟΑΚ: ξεκίνησαν οι μελέτες για το τμήμα Κίσσαμος – Χανιά first appeared on Kriti24.gr.

Το πρωτότυπο άρθρο https://www.kriti24.gr/vovoak-xekinisan-oi-meletes-gia-to-tmima-kissamos-chania/ ανήκει στο ΚΡΗΤΗ – Kriti24.gr .

Στείλτε το σε φίλους σας: