Ο Αχέροντας “έπνιξε” το Καναλλάκι και τα γύρω χωριά – Πλημμύρισε και την Αμμουδιά

Εικόνες βιβλικής καταστροφής κατέγραψε το drone του mypreveza.gr στο Καναλλάκι και την Αμμουδιά, μία ημέρα μετά την σφοδρή βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή.

created by dji camera Photo: Σολδάτου Ανδριάνα/mypreveza.gr

Ο Αχέροντας και ο παραπόταμος του Κόκυτος “έπνιξαν” τη βιοτεχνική ζώνη του Καναλλακίου, αλλά και τα γύρω χωριά με τα μεγαλύτερα προβλήματα να καταγράφονται στο Καστρί.

Στο Φανάρι για να δει την κατάσταση που επικρατεί βρέθηκε σήμερα και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

created by dji camera photo : Ανδριάνα Σολδάτου/mypreveza.gr

Ο Αχέροντας συνεχίζει και σήμερα να κατεβάζει τεράστιες ποσότητες νερού και ήδη έχει πλημμυρίσει τεράστιες εκτάσεις στο πέρασμά του. Οι κάτοικοι στην Αμμουδιά αγωνίζονται να σώσουν τις περιουσίες τους.

created by dji camera photo: Σολδάτου Ανδριάνα/ mypreveza.gr

Η κυκλοφορία στον Κόμβο του Καναλλακίου πραγματοποιείται με μεγάλη δυσκολία.

Ο κάτοικος της Καστριού Γιώργος Κοντοδήμας, συνταξιούχος Αρχιτέκτονάς Μηχανικός μίλησε στο mypreveza.gr για την πρωτόγνωρη αυτή κακοκαιρία.

“Αυτή η βροχόπτωση ήταν από τις ασυνήθιστες. Πάρα πολύ έντονη. Κάθε δέκα χρόνια συμβαίνουν τόσο μεγάλες βροχοπτώσεις. Αυτή τη φορά όμως ήταν πιο έντονη. Αυτό που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει είναι ότι παρά τις προσπάθειες, τα έργα ήταν επιδερμικά. Δεν κατόρθωσαν να δεσμεύσουν τα νερά εντός της ζώνης πλημμυρών. Το 1950 αγγλική εταιρεία έκανε τα έργα τα υδραυλικά έργα της πεδιάδας του Αχέροντα και περιόρισε το ποτάμι στα δύο αναχώματα. Στην μελέτη που άφησε η προϋπόθεση ήταν να καθαρίζεται η ζώνη του Αχέροντα και να ενισχύονται τα αναχώματα. Να φεύγουν τα δέντρα και όλα τα εμπόδια τα οποία δεν αφήνουν την ελεύθερη ροή των νερών και ως εκ τούτου το νερό επειδή εμποδίζεται μέσα στην ζώνη πλημμυρών, σπάει τα αναχώματα και διαχέεται σε όλη την πεδιάδα του Αχέροντα με τα αποτελέσματα και τις ζημιές που βλέπετε. Οι καθαρισμοί είναι ανεπαρκείς και σε λάθος κατεύθυνση, γιατί για παράδειγμα, όταν ενισχύεις τα αναχώματα με χαλίκι του ποταμού, αυτό είναι πάρα πολύ ευάλωτο στην πίεση του νερού. Αν θα τρυπήσει από εκεί και πέρα είναι ασυγκράτητο το νερό, διότι ο όγκος είναι πάρα πολύ μεγάλος. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι, από ειδικούς υδραυλικούς μηχανικούς μία μελέτη και μετά να προχωρήσουν τα έργα, διότι εδώ έρχονται διάφοροι από γραφεία. Αν δεν παρατηρήσεις το φαινόμενο. Αν δεν βρεις την πηγή του κακού, εάν δεν ελέγξεις ακριβώς από που έρχονται και που κατευθύνονται τα νερά και πόσος είναι ο όγκος του νερού δεν μπορείς να καταλάβεις τι ακριβώς έργα χρειάζονται και πόσα χρήματα χρειάζονται για να γίνουν τα έργα αυτά” είπε στο mypreveza.gr ο κ. Κοντοδήμας.

Το πρωτότυπο άρθρο https://epirusgate.gr/o-acherontas-epnixe-to-kanallaki-kai-ta-gyro-choria-plimmyrise-kai-tin-ammoudia/ ανήκει στο ΗΠΕΙΡΟΣ – EPIRUSGATE .

Στείλτε το σε φίλους σας: