Νέο Νοσοκομείο 270 κλινών πρότεινε η εταιρεία που ανέλαβε τη μελέτη- Να λειτουργούν παράλληλα και τα υπόλοιπα 5 της Δυτικής Μακεδονίας- Ξεκάθαρη παραδοχή πως δεν στερείται η χώρα υποδομών- Χωρίς συζήτηση το βασικό θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης

Χωρίς να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στο διάλογο, που η ίδια η δημοτική αρχή άνοιξε, παρουσιάστηκαν σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης τα παραδοτέα της μελέτης για τη σύνταξη φακέλου τεκμηρίωσης ως προς την αναγκαιότητα δημιουργίας νέου Νοσοκομείου στην Κοζάνη.

Η ομάδα εργασίας της εταιρείας που ανέλαβε τη σύνταξη της μελέτης, έκανε μια γενική προσέγγιση για την κατάσταση του συστήματος υγείας, παρουσίασε στοιχεία τα οποία αμφισβητήθηκαν από το Διοικητή του Νοσοκομείου Κοζάνης(ως προς τις νοσηλείες των τελευταίων μηνών) και παραδέχτηκε πως το αντικείμενό της δεν ήταν να κάνει μια διευρυμένη μελέτη με συνεντεύξεις επί τόπου στα Νοσοκομεία της περιοχής και τις υπόλοιπες μονάδες υγείας, αλλά να δώσει ένα ερέθισμα στις τοπικές αρχές και τους φορείς ώστε να κάνουν την οριστική τους πρόταση.

Η φασαρία των προηγούμενων ημερών γύρω από το θέμα, δεν προκάλεσε τελικώς κάποια μεγάλη συζήτηση ή δεν έβγαλε τη μεγάλη είδηση, την οποία ίσως να ανέμενε η δημοτική αρχή, ενώ και οι πολλοί προσκεκλημένοι απλώς κλήθηκαν για να ακούσουν και να κάνουν διευκρινιστικές ερωτήσεις επί όσων τους παρουσιάστηκαν.

Η υπεύθυνη της εταιρείας ξεκαθάρισε πως δεν στερείται η χώρα υποδομών αλλά σωστής κατανομής πόρων, ενώ έκανε λόγο για αναπροσαρμογή των δυνάμεων και την ανάγκη για μια νέα δομή τριτοβάθμιας υποδομής στην περιοχή.

Η νέα δομή σύμφωνα με τη μελέτη έχει προσδιοριστεί στις 270 κλίνες, με την παράλληλη λειτουργία όλων των Νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας και χωρίς να μειωθεί η δυναμικότητα κλινών(αυξάνεται κατά 46) της περιοχής.

Τα υπάρχοντα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τις αυτοτελείς δομές τους, όπως αυτή του τεχνητού νεφρού, με αναπροσαρμοσμένες βασικές υπηρεσίες σε παθολογικές και χειρουργικές ειδικότητες, ενώ γίνονται αναφορές για τα ιδρύματα και των 4 πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Πτολεμαΐδα και τη λειτουργία της σχολής υπηρεσιών υγείας στο Πανεπιστήμιο που θα μπορούσε να φιλοξενήσει γυναικολογική- μαιευτική κλινική ή κέντρο μαστού στο Μποδοσάκειο.

Εντύπωση προκάλεσε η πρόταση για περιορισμένο αριθμών κλινών και παροχής υπηρεσιών στο Μαμάτσειο της Κοζάνης, ενώ σε ερώτηση για το αν το νέο νοσοκομείο Τριτοβάθμιας περίθαλψης επιφέρει και την ίδρυση Ιατρικής σχολής στο Πανεπιστήμιο τονίστηκε πως κάτι τέτοιο δεν είναι αρμοδιότητα της συγκεκριμένης μελέτης.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση οι εκπρόσωποι της εταιρείας υποστήριξαν πως αυτό δεν είναι το βασικό πρόβλημα καθώς υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης με έμφαση στην αναβάθμιση των δομών υγείας και σημείωσαν πως βασικότερη προϋπόθεση είναι η τεχνική ωριμότητα των έργων.

Η παρουσίαση γινόταν χωρίς δημοτικοί σύμβουλοι και υπόλοιποι συμμετέχοντες(Ιατρικός Σύλλογος, Διοικητής Μαμάτσειου κ.α.) να έχουν μπροστά τους στοιχεία της μελέτης, τα οποία θα δοθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας και στη συνέχεια θα μπορούν ως τα μέσα Γενάρη να υποβάλουν ερωτήματα, ώστε σε μεταγενέστερο χρόνο να πραγματοποιηθεί η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ζήσης Πιτσιάβας

 

Το πρωτότυπο άρθρο https://e-ptolemeos.gr/neo-nosokomeio-270-klinon-proteine-i-etaireia-pou-anelave-ti-meleti-na-leitourgoun-parallila-kai-ta-ypoloipa-5-tis-dytikis-makedonias-ksekathari-paradochi-pos-den-stereitai-i-chora-ypodomon-choris/ ανήκει στο Τοπική Επικαιρότητα – e-ptolemeos.gr .

Στείλτε το σε φίλους σας: