Πρωτοδικείο Αιγίου: Αποφασίζει για «Καλλιμάνης»
Στις 18 Ιανουαρίου του 2022 ορίστηκε η συζήτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αιγίου, για την έγκριση ή μη, της συμφωνίας εξυγίανσης – μεταβίβασης της βιομηχανίας κατεψυγμένων αλιευμάτων Καλλιμάνης.
Η ΑΙΤΗΣΗ
Η αίτηση άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας, κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αιγίου στις 30 Νοεμβρίου και αποτελεί το τελευταίο, αλλά πιο καθοριστικό βήμα για να περάσει η αιγιώτικη βιομηχανία στην «επόμενη μέρα».
Υπενθυμίζεται πως, η Καλλιμάνης συμφωνήθηκε να περάσει στα χέρια της τουρκικής Dardanel Onentas, δια της εξαγοράς των δανειακών και άλλων υποχρεώσεών της, συνολικού ύψους 65,2 εκατ. ευρώ, έναντι τιμήματος 6 εκατ. ευρώ, δηλαδή με «κούρεμα» της τάξης του 90%.
Μάλιστα, το ποσό αυτό φέρεται να έχει ήδη καταβληθεί, ενώ ο επενδυτής δεσμεύεται να επαναλειτουργήσει πλήρως το εργοστάσιο του Αιγίου και επιπλέον να προχωρήσει σε επενδύσεις για την επανεκκίνηση της ιστορικής ελληνικής εταιρείας, διατηρώντας το προσωπικό της.
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Η αίτηση που αριθμεί πάνω από 200 σελίδες και συνοδεύεται από τέσσερις κούτες με έγγραφα, υπογράφεται από την νόμιμη εκπρόσωπο της εταιρείας Βασιλική Καλλιμάνη και τους πιστωτές και ζητείται η ένταξη στο άρθρο 31 του Ν. 4738/2020 (Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας). Θα δικαστεί την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022, με αριθμό πινακίου 4, στο ακροατήριο του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αιγίου. Η εταιρεία ζητά από το δικαστήριο να επικυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης, που έχει υπογραφεί μεταξύ της και των πιστωτών αυτής, σε ποσοστό 78,22% επί του συνόλου των απαιτήσεων, καθώς και σε ποσοστό 92,59% επί των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων απαιτήσεων.
Ακόμα, ποσοστό 6,26% αφορά στην τεκμαιρόμενη συναίνεση του Ελληνικού Δημοσίου και ποσοστό 4,57% αφορά στην τεκμαιρόμενη συναίνεση του ασφαλιστικού οργανισμού e- ΕΦΚΑ.
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Συνολικά, οι συναινούντες στη συμφωνία εξυγίανσης πιστωτές, εκπροσωπούν ποσοστό 89,05% επί του συνόλου των απαιτήσεων της επιχείρησης, καθώς και ποσοστό 100% επί των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων απαιτήσεων αυτής.
Σημειώνεται ότι, μέχρι την έκδοση απόφασης από το Δικαστήριο για την επικύρωση ή μη της Συμφωνίας Εξυγίανσης, ισχύει η αυτόματη αναστολή διώξεων κατά τα προβλεπόμενα.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Η εξαγορά της Καλλιμάνης είχε καταστεί μονόδρομος, δεδομένου ότι η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο, δίνοντας αγώνα για να αποφύγει την πτώχευση. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της αίτησης εξυγίανσης, με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2020, ο τζίρος της ανέκαμψε στα 2,87 εκατ. ευρώ από μόλις 1,1 εκατ. το 2019, -όταν το 2016 οι πωλήσεις της ήταν στα 31,9 εκατ. ευρώ-, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ζημιές 5.075.000 ευρώ, έναντι 7.432.000 ευρώ το 2019 και τις ζημιές εις νέο να ανέρχονται σε 77.620.000 ευρώ.
Παράλληλα, το σύνολο των υποχρεώσεων ανέρχεται 77,44 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 65,2 εκατ. ευρώ αφορούν τραπεζικά δάνεια.
Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ
Στις 31 Αυγούστου υπογράφτηκε η σύμβαση πώλησης και μεταβίβασης του συνόλου των επιχειρηματικών απαιτήσεων των τραπεζών προς τον νέο επενδυτή. Η εταιρεία Dardanel Onentas της οικογένειας Ονούν, με έδρα στο Τσανάκαλε της Κωνσταντινούπολης ιδρύθηκε το 1984 και αποτελεί ισχυρό παίκτη στην τουρκική αγορά κονσερβοποιημένων ψαριών.
Πρόθεση της διοίκησης της Dardanel, όπως εκφράστηκε μέσω αποκλειστικής συνέντευξης του επικεφαλής της εταιρείας, Νιαζί Ονούν είναι να λειτουργήσει τις μονάδες επεξεργασίας αλιευμάτων της Καλλιμάνης σε πλήρη δυναμικότητα και να επενδύσει στο δυνατό εμπορικό σήμα της, με στόχο να ξαναγίνει η κορυφαία μάρκα στην κατηγορία κατεψυγμένων ψαριών και θαλασσινών.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπονται και άλλες επενδύσεις σε επίπεδο παραγωγικής ικανότητας της εταιρείας και ενίσχυσης της προϊοντικής γκάμας, με νέες υποκατηγορίες αλιευμάτων εντός και εκτός ψυγείου. Η Γ. Καλλιμάνης ΑΕ διαθέτει δύο υπερσύγχρονα εργοστάσια, κέντρα διανομής σε στρατηγικές περιοχές της χώρας, ιδιόκτητο στόλο φορτηγών καθώς και εξειδικευμένο κατάστημα διάθεσης κατεψυγμένων τροφίμων.
Το πρωτότυπο άρθρο ΑΧΑΪΑ – Pelop.gr .
ανήκει στο