Παρουσία του Κάλλιστου Διακογεωργίου στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης

Παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας Βιομηχανίας & Φυσικών Πόρων Κάλλιστου Διακογεωργίου στις  εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης εναντίον των στρατευμάτων κατοχής και της επετείου για την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Βιομηχανίας & Φυσικών Πόρων κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου  παρέστη την Κυριακή  28 Νοεμβρίου 2021 στις  εκδηλώσεις για τον Πανελλήνιο Εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944 και της επετείου για την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους γνωστούς και αγνώστους αγωνιστές της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης  που σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής. Όπως τόνισε: «Αγωνιστές που στις 25 Νοεμβρίου 1942 ανατίναξαν τη σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοπόταμου. Τιμούμε ευρύτερα τους άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, που παρακινημένοι από φιλοπατρία , αξιοπρέπεια και πίστη στην ελευθερία, με απαράμιλλη αυταπάρνηση και γενναιότητα πολέμησαν τον φασισμό και ναζισμό και θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Υποκλινόμαστε στο αδούλωτο  φρόνημα, στο παράδειγμα και την αυτοθυσία τους. Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο εκφράζω προς όλους αυτούς τον σεβασμό, την αναγνώριση και την τιμή όλων μας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων Κατοχής (1941-1944) υπήρξε μια κορυφαία περίοδος της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας και ότι η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου είναι η κορυφαία πράξη της Ελληνικής Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης απέναντι στις δυνάμεις του τότε Άξονα. «Η Εθνική Αντίσταση κατά των δυνάμεων της κατοχής είναι μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας. Η ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου συμβολίζει διαχρονικά την πυρακτωμένη δύναμη της ενότητας του έθνους μας. Στον τόπο μας άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας με υψηλό το αίσθημα της φιλοπατρίας και με θερμή πίστη στην ελευθερία, ανέλαβαν σε άνισες μάχες απέναντι σε κατακτητές επαρκώς εξοπλισμένους, τον αγώνα εναντίον των δυνάμεων του ναζισμού και του φασισμού,  εκείνον που η Παγκόσμια Ιστορία τον κατέγραψε με τις πάρα πολλές ανθρώπινες απώλειες και με υψηλό κόστος σε υλικούς πόρους, που ωστόσο επηρέασε σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη του πολέμου. Αυτή την αποφασιστική εισφορά των προγόνων μας δεν πρέπει να την αφήσουμε να ξεχαστεί από κανέναν. Είναι χρέος μας  να εμπνευσθούμε και σήμερα από το αδούλωτο φρόνημα τους και να συνεχίσουμε την πορεία μας , στους τωρινούς δύσκολους καιρούς με κοινωνική εγρήγορση και διάθεση προσφοράς προς τον συνάνθρωπο μας».

Παράλληλα ο κ. Κ. Διακογεωργίου επισήμανε ότι δεν πρέπει ποτέ να επαναλάβουμε τα λάθη που διεπράχθησαν μετά τη συντριβή των δυνάμεων του άξονα. «Λάθη τα οποία οδήγησαν στην καταστροφική εμφύλια σύγκρουση μια από τις μελανότερες σελίδες της Ελληνικής ιστορίας, που αποτέλεσαν βαρίδι στην οικονομική, κοινωνική, και πολιτική πρόοδο. Από την αρχή της ιστορίας των  Ελλήνων,  καταγράφονται τόσες σελίδες εμφύλιων σπαραγμών και εθνικού διχασμού, όσες σελίδες είναι γεμάτες από ένδοξες πράξεις απαράμιλλου θάρρους και αυτοθυσίας. Οι Έλληνες όποτε είναι ενωμένοι μεγαλουργούν, διχασμένοι αυτοκαταστρέφονται. Κορυφαίο παράδειγμα τι μπορούμε να πετύχουμε με  εθνική ενότητα ,συνεννόηση και συνεργασία αποτελεί η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, όταν ο Ζέρβας και ο Βελουχιώτης συνέπραξαν και γεφύρωσαν τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των ελληνικών αντιστασιακών δυνάμεων της εποχής.

Kαταλήγοντας ο Κ. Διακογεωργίου σημείωσε: «Η ηρωική αυτή πράξη διδάσκει τι μπορούμε να πετύχουμε ενωμένοι, μακριά από ακραία πολιτικά πάθη, μισαλλοδοξία και φανατισμό. Τι μπορούμε να πετύχουμε όταν παραμερίζουμε τα πάθη τις αντιθέσεις για τα μικρά και ενώνουμε την ενέργεια μας για τα μεγάλα. Αποτελεί παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον, φωτεινό παράδειγμα αξιών και αρχών για τις παρούσες και μελλοντικές γενιές».
Το πρωτότυπο άρθρο https://www.12vima.gr/paroysia-toy-kallistoy-diakogeorgioy-stis-ekdiloseis-gia-ton-eortasmo-tis-ethnikis-antistasis/ ανήκει στο ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ – 12vima .

Στείλτε το σε φίλους σας: