Τα Σπάτα στον παγκόσμιο χάρτη των κέντρων δεδομένων

Τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη των κέντρων δεδομένων (data centers), των εγκαταστάσεων που φιλοξενούν τα δεδομένα και την πληροφορία που διακινείται μέσω του Διαδικτύου, ενισχύει η Ελλάδα.

Η μεγάλη στροφή των επιχειρήσεων, του Δημοσίου και των πολιτών στις ψηφιακές εφαρμογές έχει καταστήσει απαραίτητη τη δημιουργία νέων κέντρων δεδομένων, τα οποία σε συνδυασμό με τα δρομολογούμενα έργα ανάπτυξης υποθαλάσσιων και επίγειων οπτικών ινών, αποτελούν ανερχόμενο επενδυτικό προορισμό. Οι δύο πιο πρόσφατες τέτοιου είδους επενδύσεις περιλαμβάνουν τα data centers των εταιρειών Lamda Hellix και Microsoft στο Κορωπί και το επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων αντίστοιχα.

Η εγκατάσταση που θα υλοποιήσει η Microsoft, μέσω της θυγατρικής Microsoft Operations 4733, θα αναπτυχθεί στη θέση Πέτρα Γυαλού-Βούλια-Προκαλήσι στα Σπάτα, σε δύο οικόπεδα έκτασης 69,5 και 15 στρεμμάτων.

Οι ιδιοκτησίες, όπως έχει αναφέρει η «Κ», βρίσκονταν στην κυριότητα της Lamda Development, η οποία τις πούλησε πριν από μήνες στη Microsoft έναντι 14 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας NAI Real Act για την εκτίμηση των ακινήτων που θα φιλοξενήσουν το data center της Microsoft υπάρχουν δύο ευρείες κατηγορίες ιδιοκτησίας κέντρων δεδομένων. Αυτά που ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και σε όσα υιοθετείται το μοντέλο της συνεγκατάστασης (colocation).

Κατά βάση, τα κέντρα δεδομένων κατασκευάζονται και ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Amazon, το Facebook, η Google, η Microsoft, η Yahoo, καθώς και κυβερνητικές υπηρεσίες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κτλ. Τα κέντρα δεδομένων των επιχειρήσεων υποστηρίζουν υπηρεσίες που σχετίζονται με το Διαδίκτυο για την εξυπηρέτηση των οργανισμών, τους συνεργάτες και τους πελάτες τους.

Η δεύτερη κατηγορία, τα κέντρα δεδομένων συνεγκατάστασης (colocation) συνήθως κατασκευάζονται, ανήκουν και διαχειρίζονται από παρόχους υπηρεσιών, όπως οι Digital Realty Trust (εξαγόρασε πριν από ένα χρόνο τη Lamda Hellix), Coresite, CyrusOne, DuPont, Fabros και QTS. Εν προκειμένω, οι πάροχοι υπηρεσιών δεν χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες οι ίδιοι, αλλά εκμισθώνουν τον χώρο σε έναν ή πολλούς ενοικιαστές. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις λειτουργούν τα δικά τους κέντρα δεδομένων, επιλέγοντας να μισθώνουν χώρο από παρόχους υπηρεσιών data center.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα, οι μεγάλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα οι τράπεζες, έχουν συνήθως το δικό τους κέντρο δεδομένων. Ωστόσο, για μικρότερες επιχειρήσεις η απόκτηση εγκαταστάσεων που προορίζονται αποκλειστικά για το κέντρο δεδομένων τους είναι δυσκολότερη. Στη χώρα μας η αγορά των data centers βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ενώ δεν υφίσταται ούτε απόθεμα κτιρίων με τις απαιτούμενες προδιαγραφές ούτε τεχνολογικό πάρκο υψηλών προδιαγραφών.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17 κέντρα δεδομένων διάσπαρτα στην Ελλάδα, δέκα στην Αθήνα, ένα στο Κορωπί, τέσσερα στη Θεσσαλονίκη, ένα στον Βόλο και άλλο ένα στα Χανιά. Τα μεγαλύτερα από αυτά περιλαμβάνουν τα Interxion ATH1 και Interxion ATH2, που ανήκουν στην Digital Realty και το TI Sparkle Greece με εγκαταστάσεις άνω των 8.000 τ.μ. στη Μεταμόρφωση (MedNautilus Athens) και το Κορωπί (MedNautilus Koropi Data Center), όπως και το Lamda Hellix Athens Campus στο Κορωπί.

kathimerini.gr

Το πρωτότυπο άρθρο https://www.irafina.gr/ta-spata-ston-pagkosmio-charti-ton-kentron-dedomenon/ ανήκει στο ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ – iRafina .

Στείλτε το σε φίλους σας: