Σε κρατήσεις τελευταίας στιγμής προσβλέπουν οι ξενοδόχοι της Δράμας

Α. Καλλίας στα «Χ»: «O κόσμος φοβάται την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης. Οι κρατήσεις εκτιμούμε ότι θα είναι κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής»

Σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ελπίζουν οι ξενοδόχοι της Δράμας για την περίοδο των γιορτών, αφού μέχρι στιγμής υπάρχει μεν ενδιαφέρον αλλά δεν γίνονται κρατήσεις, όπως επισημαίνει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, κ. Άγγελος Καλλίας, ο οποίος εξηγεί ότι παρόμοια είναι η κατάσταση και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο ίδιος προσθέτει ότι: «Δυστυχώς, δεν γίνονται κρατήσεις, διότι ο κόσμος φοβάται την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης. Οι κρατήσεις εκτιμούμε ότι θα είναι κυριολεκτικά “Last minute” και ανάλογα με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Δυστυχώς θα είναι μια πεσμένη χρονιά. Υπολογίζουμε ότι θα είμαστε γύρω στο 50% του 2019. Σε επίπεδο γιορτών και δεκαπενθημέρου, θα κινηθούμε όπως υπολογίσουμε, σε επίπεδα πληρότητας της τάξης του 60 -65%, αλλά σε επίπεδο χρονιάς δεν είναι καθόλου θετική η αποτίμηση. Τον Δεκέμβριο γενικότερα θεωρούμε ότι θα κινηθούμε σε πληρότητες γύρω στο 30 -35%, ελπίζοντας ότι η Ονειρούπολη θα μας δώσει κάποια δυναμική».
Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να περιγραφεί μόνο με μία λέξη: «καταστροφή», όπως αναφέρουν ξενοδόχοι στα «Χ», διότι τα ξενοδοχεία είναι για δύο χρόνια χωρίς τζίρο. Το ενδεχόμενο να κινηθούν οι ξενοδοχειακές μονάδες στο 50% του τζίρου του 2019, θα είναι πολύ δυσοίωνο για την επιβίωση αυτών των επιχειρήσεων. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο τον Νοέμβριο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία κινήθηκαν γύρω στο 20 -25%.
Ειδικότερα σε ότι αφορά τη Δράμα, πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν κλείσει ή δεν άνοιξαν εκ νέου, μετά το lockdown, τρεις ξενοδοχειακές μονάδες κάτι που αντανακλά και τις δυσκολίες που υπήρξαν στον κλάδο.
Αλλά τελικά σε τι ακριβώς ελπίζουν οι ξενοδόχοι, αν εξαιρέσει κανείς την περίοδο των γιορτών που πλησιάζουν; O πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Δράμας είναι απόλυτα σαφής: «Στο μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι η ουσιαστική στήριξη της κυβέρνησης. Έχουμε να ανταπεξέλθουμε σε ένα πάρα πολύ υψηλό λειτουργικό κόστος, λόγω των ενεργειακών αυξήσεων. Επίσης ελπίζουμε σε μια επιδότηση η οποία θα είναι πάρα πολύ στοχευμένη και θα αφορά τις ορεινές περιοχές και τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου, που έχουν να δουλέψουν περίπου δυο χρόνια».

Ενδεικτική του κλίματος στον χώρο του ξενοδοχειακού κλάδου είναι και η επιστολή που έστειλε πριν από μερικές ημέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με τα μέτρα για τoν περιορισμό της επιβάρυνσης που προκαλείται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Όπως τονίζει η ομοσπονδία στην επιστολή της προς τον Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια: «Η επιβάρυνση που προκαλείται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από την αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι κυριολεκτικά εξωπραγματική, φθάνει έως και το 100%. Πλήττει δε άμεσα τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται σε ορεινές περιοχές, στην επαρχία και στα αστικά κέντρα, τα περισσότερα από τα οποία, τώρα επί της ουσίας, μέσα σε δύσκολες συνθήκες λόγω της εκ νέου επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, επιχειρούν να ξεκινήσουν ξανά τη λειτουργία τους μετά τον Μάρτιο του 2020, έχοντας εξαντλήσει τις οικονομικές τους αντοχές.
Για τους λόγους αυτούς, πέραν της ανάγκης για επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους, προτείνουμε τα εξής μέτρα άμεσης εφαρμογής με σκοπό τον κατά τα δυνατόν περιορισμό της τεράστιας αυτής επιβάρυνσης
-Επιδότηση του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου θέρμανσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (για την περίοδο κατά την οποία γίνεται η διανομή του).
-Επέκταση της επιδότησης που θα ισχύσει για τη χαμηλή τάση και στους καταναλωτές με παροχές που συνδέονται στη μέση τάση.
-Διασφάλιση μέγιστων τιμών χρεώσεων, π.χ. 100 Euro / Mwh και επιδότηση της διαφοράς.
-Μετάθεση του χρόνου καταβολής των αναδρομικών χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ.
Τέλος πλέον πιστεύουμε είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξετασθεί επιτέλους επί της ουσίας το πάγιο αίτημά μας να προβλεφθεί ειδικό τιμολόγιο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στο πρότυπο όσων ισχύουν για τη βιομηχανία».

The post Σε κρατήσεις τελευταίας στιγμής προσβλέπουν οι ξενοδόχοι της Δράμας appeared first on Χρονικά της Δράμας.

Το πρωτότυπο άρθρο https://xronikadramas.gr/se-kratiseis-teleytaias-stigmis-prosvlepoyn-oi-xenodochoi-tis-dramas/ ανήκει στο Δράμα – Χρονικά της Δράμας .

Στείλτε το σε φίλους σας: