Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας στηρίζει την κινητοποίηση: Τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια κλείνουν από 26 έως και 30 Νοεμβρίου 2021

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας, με ανακοίνωση που εξέδωσε, συντάσσεται με τους ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς, που ενωμένοι αποφάσισαν την έναρξη κινητοποιήσεων. Στο δελτίο Τύπου αναφέρονται τα ακόλουθα: «Στηρίζουμε ομόφωνα την απόφασή τους να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, από 26/11/2021 έως και 30/11/2021, διαμαρτυρόμενοι για την συνεχή και καταχρηστική επιβολή μέτρων, τα οποία πλήττουν την βιωσιμότητα όλων των ιδιωτικών εργαστηριακών μονάδων. Το κράτος δεν επιθυμεί να ελέγξει την συνταγογράφηση βάσει διαγνωστικών πρωτοκόλλων, μειώνει τις ήδη χαμηλές από το 1991 τιμές εξετάσεων και προσθέτει νέες εξετάσεις, υψηλού κόστους,  χωρίς παράλληλα να αυξάνει τον προϋπολογισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την αποζημίωσή τους.

Ουσιαστικά, απαιτεί από τους ιδιώτες εργαστηριακούς ιατρούς να αμείβονται κάτω του κόστους. Χρησιμοποιεί το Rebate (αυτόματη έκπτωση) και το Clawback (αυτόματη επιστροφή σε υπέρβαση του προϋπολογισμού) για να δημεύσει το 70% των εσόδων τους. Οι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί, λόγω της παράλυσης των νοσοκομείων κατά την διετία της πανδημίας και στέκοντας υπεύθυνα δίπλα στον ασθενή, έβαλαν πλάτη και στήριξαν σχεδόν στο σύνολό της την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, πολλαπλασιάζοντας τα έξοδα και την εργασία τους. Παράλληλα, ο προϋπολογισμός του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν μεταβλήθηκε προκειμένου να υποστηρίξει την μεταφορά αυτού του «βάρους». Οι εργαστηριακοί ιατροί διεκδικούν: 1) κατάργηση Clawback-Rebate (να αποζημιώνονται γι’ αυτά που δουλεύουν), 2) ανακοστολόγηση εξετάσεων στο πραγματικό τους κόστος, 3) εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων και κατάργηση της υπερσυνταγογράφησης, 4) υπογραφή συλλογικών συμβάσεων.

Ελπίζουμε στην κατανόηση και την στήριξη των συμπολιτών μας. Άλλωστε, η κοινωνία και η δημόσια υγεία χρειάζεται ανοιχτά τα εργαστήρια. Κλείνουν για μερικές μέρες, για να μην κλείσουν για πάντα».

Το πρωτότυπο άρθρο https://xirafi.gr/%CE%BF-%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9/ ανήκει στο Καβάλα – ΞΥΡΑΦΙ | Εφημερίδα της Ανατολικής Μακεδονίας .

Στείλτε το σε φίλους σας: