Έργα συντήρησης και αναστήλωσης προχωρούν μαζί στο Αράπ Τζαμί
– Ο χώρος που θα χρησιμοποιηθεί για εκθεσιακούς λόγους ανήκει από το 2001 στον Δήμο Δράμας
– Μιλά στα «Χ» η κα Χ. Σακελλάρη από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού
Με στόχο ο αποκαταστημένος χώρος του «Αράπ Τζαμί» να παραδοθεί στον Δήμο Δράμας στο τέλος του 2023, άρχισαν να προχωρούν με ταχύτερα βήματα οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης του ιστορικού αυτού χώρου της Δράμας.
Όπως είπε μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η κα Χ. Σακελλάρη από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, οι εργασίες στο Αράπ τζαμί προχωρούν εντός χρονοδιαγράμματος, παρά τις αναπόφευκτες καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας και την αναγκαία εκ περιτροπής εργασία που υπήρξε μέχρι τον Μάιο του 2021.
Πρόσθεσε επίσης ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες που αφορούν ειδικότερα στο κομμάτι της συντήρησης του ζωγραφικού διακόσμου και των μαρμάρινων και λίθινων κεραμικών στοιχείων. Η κα Σακελλάρη είπε ακόμη ότι το αναστηλωτικό κομμάτι του έργου εκτελείται ταυτόχρονα και το έργο που άρχισε τον Ιούλιο του 2019, θα έχει παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2023.
Το έργο μέχρι στιγμής παρουσίασε αρκετά προβλήματα και ιδιαιτερότητες σε επίπεδο προσωπικού, λόγω της πανδημίας και όχι μόνο. Τα περισσότερα άτομα που εργάζονται στο «Αράπ τζαμί», είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες και κάτοικοι άλλων πόλεων στην πλειοψηφία τους, που μετακινούνται ή φιλοξενούνται από την υπηρεσία στη Δράμα, μέχρι να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους και προκειμένου να μην αναλώνονται σε συνεχείς μετακινήσεις. Παρά τα συγκεκριμένα προβλήματα, οι βηματισμοί του έργου άρχισαν να ανοίγουν ικανοποιητικά και το έργο θα αρχίσει να εξελίσσεται με έναν ταχύτερο ρυθμό, τόσο σε ότι αφορά τη συντήρηση όσο και σε ότι αφορά την αναστήλωση (που ξεκίνησε πιο πρόσφατα). Ήδη ο ανάδοχος του έργου έχει προχωρήσει σε διανοίξεις όπως προβλέπεται, στη βόρεια και νότια πλευρά του μνημείου.
Το τέμενος (Αράπ τζαμί) βρίσκεται στην παλιά μουσουλμανική συνοικία της Δράμας και κτίστηκε γύρω στα 1850-1875 σε θέση παλαιότερου τεμένους. Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και από το 2001 ανήκει στον Δήμο Δράμας. Το Αράπ τζαμί κατατάσσεται στα μονόχωρα τρουλαία τεμένη με τριμερές προστώο. Οι τρουλίσκοι της διώροφης στοάς και του προστώου καλύπτονται με τετράρρικτες στέγες με κεραμίδια και ο κεντρικός τρούλος με οκταγωνική στέγη. Σήμερα, στις όψεις του προστώου έχουν προσαρτηθεί μαγαζιά, που κρύβουν την πρόσοψη του και η πρόσβαση στο μνημείο γίνεται διαμέσου ενός μαγαζιού που ανήκει ιδιοκτησιακά στον Δήμο Δράμας.
Στο πλαίσιο υλοποίησης των εργασιών θα πραγματοποιηθούν εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου και του ζωγραφικού του διακόσμου καθώς και εργασίες συντήρησης των μαρμάρινων, μεταλλικών και κεραμικών στοιχείων του, με στόχο το μνημείο να αποδοθεί στο κοινό πλήρως αποκατεστημένο και λειτουργικό. Τόσο το μνημείο όσο και ο διάκοσμός του θα παραδοθούν πλήρως αποκατεστημένα και λειτουργικά.
Οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται περιλαμβάνουν συνοπτικά: την κατεδάφιση του μαγαζιού διαμέσου του οποίου γίνεται σήμερα η πρόσβαση στο τζαμί, αντικατάσταση περίφραξης με νέα, καθαίρεση υπάρχουσας επικεράμωσης, συμπλήρωση και επανατοποθέτηση όσων κεράμων διατηρούνται σε καλή κατάσταση, ενίσχυση των εξωρραχίων της θολοδομίας, υποστύλωση του κεντρικού θόλου και ανάκτηση του ελλείποντος τμήματος. Επίσης περιλαμβάνουν καθαίρεση και ανακατασκευή εξωτερικών επιχρισμάτων, στερέωση τοιχοποιιών με εφαρμογή αρμολογημάτων και ενεμάτων υδραυλικής ασβέστου, ανακατασκευή τραβηχτών επιχρισμάτων, αντικατάσταση των ελκυστήρων με νέους από ανοξείδωτο χάλυβα, αποκάλυψη του κλιμακοστασίου του μιναρέ και στερέωση της υπάρχουσας τοιχοποιίας του όπως και κατασκευή γυάλινου μεταλλικού στεγάστρου πυραμοειδούς μορφής.
Ακόμη θα γίνει επανατοποθέτηση στην αρχική της θέση, της μαρμάρινης σκάλας – προς τον νότιο σοφά της στοάς, αποκατάσταση του δαπέδου του κεντρικού χώρου με επανατοποθέτηση όσων κεραμικών πλακιδίων διατηρούνται σε καλή κατάσταση και συμπλήρωσή τους με νέα χειροποίητα, αποτύπωση, ανάσυρση, συμπλήρωση και επανατοποθέτηση των μαρμάρινων πλακών του δαπέδου των σοφάδων και της στοάς μετά τη συντήρησή τους.
Επιπλέον οι εργασίες περιλαμβάνουν κατασκευή ξύλινου πατώματος υπερώου, υποκείμενης ξύλινης οροφής και ξύλινης σκάλας ανόδου, διάνοιξη φραγμένων ανοιγμάτων και πλήρωση μεταγενέστερων, συντήρηση παλαιών και τοποθέτηση νέων ξύλινων κουφωμάτων από ξυλεία καστανιάς, συμπλήρωση σιδεριών παραθύρων, κατασκευή νέου ενιαίου ισόγειου χώρου υγιεινής και αποθήκης από οπλισμένο σκυρόδεμα νοτιοδυτικά του οικοπέδου.
Τέλος, θα γίνει διάστρωση του περιβάλλοντος χώρου με κυβόλιθους και κηπευτικό χώμα, κατασκευή εξωτερικού μεταλλικού στεγάστρου στην νότια είσοδο, εγκατάσταση δικτύων κλιματισμού, ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού, πυρασφάλειας και πυρόσβεσης, εργασίες εξωτερικού φωτισμού του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου και τέλος εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης ζωγραφικού διακόσμου μαρμάρινων, μεταλλικών και κεραμικών στοιχείων.
The post Έργα συντήρησης και αναστήλωσης προχωρούν μαζί στο Αράπ Τζαμί appeared first on Χρονικά της Δράμας.
Το πρωτότυπο άρθρο Δράμα – Χρονικά της Δράμας .
ανήκει στο